Dietetyka – metoda leczenia nadwagi i otyłości
Dietetyka jest metodą walki z nadwagą i otyłością oraz narzędziem poprawiającym stan zdrowia człowieka.
Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki, zajmującą się żywieniem zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Łączy elementy medyczne, biochemiczne i technologiczne oraz obejmuje coraz większe obszary nauki, przemysłu i usług.
Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki „dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez dobór odpowiedniej diety prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych oraz jest odpowiedzialny za leczenie żywieniowe w różnych stanach chorobowych. Zajmuje się również upowszechnianiem wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia”
Niewłaściwe nawyki żywieniowe i mała aktywność fizyczna ludzi spowodowały, że obecnie największym światowym wyzwaniem zdrowotnym i ekonomicznym jest nadwaga i otyłość oraz pozostałe choroby cywilizacyjne, do których zaliczamy:
- nadciśnienie tętnicze,
- miażdżyca,
- choroba wieńcowa,
- cukrzyca,
- osteoporoza,
- próchnica zębów,
- choroba wrzodowa,
- alergie,
- nowotwory.
Przyczyny chorób cywilizacyjnych są różne, lecz do najważniejszych można zaliczyć:
- złe nawyki żywieniowe,
- wadliwe odżywianie, głównie bogato kaloryczne, zubożone w witaminy, składniki mineralne i błonnik,
- spożywanie pokarmów przetworzonych o dużej zawartości soli , cholesterolu, cukrów prostych
- małą aktywność fizyczną.
Wciąż zwiększająca się liczba chorób cywilizacyjnych wśród dorosłych skłania do analizowania zwyczajów żywieniowych dzieci. Złe nawyki żywieniowe kształtowane
w młodym wieku mogą prowadzić m.in. do zaburzeń wzrostu, niedożywienia, nadwagi i otyłości, niedokrwistości, problemów z koncentracją i gorszego przyswajania wiedzy.
Leczenie nadwagi i otyłości ma na celu redukcję nadmiernej masy ciała, utrzymanie zredukowanej masy i zapobieganie ponownemu tyciu. Dietoterapia jest najczęstszą metodą leczenia otyłości. Dieta w leczeniu nadwagi i otyłości powinna być tak skonstruowana, by w ciągu doby dostarczała produkty z możliwie wszystkich grup produktów żywnościowych. Dieta powinna być zbilansowana oraz układana indywidualnie dla każdego pacjenta.
Dietoterapia i edukacja żywieniowa powinna zostać włączona w następujących sytuacjach:
- otyłość, nadwaga – zarówno osób dorosłych jak i dzieci,
- niedożywienie,
- choroby cywilizacyjnych,
- alergie pokarmowe – dieta pozwala w bezpieczny sposób unikać alergenów pokarmowych, dieta ułożona przez dietetyka jest bezpieczna i nie doprowadza do niedoborów pokarmowych,
- ciąża i karmienie piersią – umiejętność komponowania zbilansowanych posiłków zabezpieczy podaż wszystkich składników odżywczych tak potrzebnych w czasie ciąży
i karmienia piersią, - żywienie dzieci i młodzieży – prawidłowe żywienie dzieci młodzieży ma ogromne znaczenie ze względu na zachodzące w tym czasie procesy wzrastania i dojrzewania. Zarówno niedobory składników odżywczych jak i ich nadmierne spożycie może mieć konsekwencje zdrowotne,
- schorzenia układu pokarmowego – dieta pozwala wspomóc leczenie, łagodzi objawy bólowe, polepsza samopoczucie , pozwala oszczędzić chory narząd.
Tylko wykwalifikowany dietetyk z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem, w prawidłowy i bezpieczny sposób zadba o zbilansowaną i zdrową dietę pacjenta.
Polecamy najnowsze materiały opracowane przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ):
Zapoznaj się z naszym poradnikiem: Walka z nadwagą. Poradnik zdrowego życia
Zarejestruj się do dietetyka klinicznego: Mgr Patrycja Strojewska
Sprawdź też nasz cennik.