Wegetarianizm -czy to pasja czy styl odżywiania?
Na początku XXI wieku wegetarianizm był powodem do żartów i drwin. Kiedy ktoś nazywał się wegetarianinem uchodził za dziwoląga. Z roku na rok dieta wegetariańska stała się bardzo popularna.
Nie bez powodu wśród swoich znajomych znajdujemy wyznawców wegetarianizmu. Rynek spożywczy idzie „im” naprzeciw. Powstają działy z żywnością przeznaczoną dla wegetarian, wege produkty, menu wegetariańskie.
Wegetarianizm to sposób odżywiania, który wyklucza spożywanie mięsa i produktów mięsnych, czasem ryb i owoców morza. Sposób żywienia polegający na ograniczaniu się wyłącznie do pokarmów pochodzenia roślinnego/ sposób żywienia polegający na ograniczaniu lub wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego.
Powody stosowania diety wegetariańskiej:
- Religijne
- Światopoglądowe
- Filozoficzne
- Ekologiczne
- Ekonomiczne
- Moda żywieniowa
Odmiany wegetarianizmu:
- KLASYCZNY (weganizm) wyłączne żywienie pochodzenia roślinnego
- WITARIANIZM nieprzetwarzane, jedynie surowe owoce i warzywa
- FRUTARIANIZM tylko owoce surowe
- DIETA MAKROBIOTYCZNA jednostronna, oparta na żywności nieprzetworzonej, głównie produkty zbożowe, owoce i warzywa
Łagodne odmiany wegetarianizmu:
- LAKTOWEGETARIANIZM – eliminacja produktów zwierzęcych, z wyjątkiem mleka i jego przetworów
- LAKTOOWOWEGETARIANIZM – dozwolone mleko i jego produkty, jaja oraz tłuszcze zwierzęce
- LAKTOOWOPESCOWEGETARIANIMZ – dieta laktoowowegetariańska + ryby i owoce morza
- SEMIWEGETARIANIZM – łagodna odmiana wegetarianizmu, dopuszcza uzupełnianie pokarmów roślinnych mlecznymi, jajami, w niewielkich ilościach rybami i drobiem
Ostatnio bardzo popularna stała się dieta fleksiewegetariańska, która jest przede wszystkim dietą roślinną ale obejmuje spożycie w niewielkich ilościach/ niezbyt często: mięsa, nabiału, jajek, drobiu i ryb.
Zalety stosowania diety wegetariańskiej:
- wysoka gęstość energetyczna diety
- ograniczona ilość tłuszczu i NKT
- zwiększony udział NNKT
- brak/ niska zawartość cholesterolu
- wyższa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika
- wyższa zawartość witamin rozpuszczalnych w wodzie
- dieta alkalizująca
- korzystny stosunek Na: K (4:3)
- mniejszy udział WWA, nitrozoamin, antybiotyków i leków weterynaryjnych
- odporność organizmu
- mniejsze ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób nowotworowych (rak jelita grubego, sutka), kamicy nerkowej, pęcherzyka żółciowego, zaparć, próchnicy zębów
Co na to nauka i badania?
Badania donoszą, że wegetarianie umierają na choroby serca o 29% rzadziej niż mięsożercy, a na raka o 18% rzadziej.
Polski Instytut Żywności i Żywienia stoi na stanowisku, iż prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska zapewnia niezbędne składniki odżywcze, dlatego może być stosowana u dzieci i młodzieży oraz zapewnia korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu wielu chorób.
Jak przejść na dietę wegetariańską?
- znajdź produkty roślinne, które zastąpią mięso
- eksperymentuj z różnymi zamiennikami (wypróbuj tofu, soję, hummus)
- dodawaj owoce i warzywa do swoich ulubionych dań
- spróbuj bezmlecznych alternatyw nabiałowych np. mleko roślinne
- zacznij od jedzenia ryb
Jak dobrze zbilansować dietę wegetariańską?
Największy problem tkwi w dostarczeniu pełnowartościowego białka. Spośród 22 aminokwasów, które są potrzebne do produkcji białka, 8 organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego musimy je dostarczyć z pożywienia.
- Jajko posiada białko wzorcowe – ale co jeśli wykluczymy je z diety??
- Rośliny strączkowe mają zbyt mało metioniny, a produkty zbożowe za mało lizyny i tryptofanu.
Idziemy w połączenia:
- produkty zbożowe + nabiał/ jaja/ sery/ strączki,
- warzywa + kasza/ orzechy/ ziarna/ ryż/ jajka
- w 90% przyswajalne jest białko soi, w 85% soczewicy, w 73% białej fasoli
- ryż + mleko daje o 29% więcej białka, niż zjedzenie tych składników każde z osobna
- ryż + fasola daje o 43% więcej białka
mgr Sylwia Szulc dietetyk kliniczny i pediatryczny